Vellykkede kleskjøp til mennene i ditt liv

Det nærmer seg bursdag, og han ønsker seg klær.
– Han ønsker seg det ikke, sier du, men han trenger det?

Ok, det er ikke sikkert det gjør saken enklere. Eller vent: er du blant dem som ikke syns det er vanskelig å kjøpe klærne, men at det er et stort problem at han ikke vil bruke dem? Vel, uansett høres det ut som fins rom for å øke suksessraten.

Det kan være mange utfordringer knyttet til å kjøpe klær til bestekameraten, broderen eller kjæresten: De er flotte alle sammen, og det er klart du vil de skal ta seg godt ut. Det vil de sikkert selv, også. Og her er vi inne på en viktig forutsetning for at kleskjøpet skal bli vellykket: Vet du hvilke klær han føler seg komfortabel i? Er svaret nei, må du spørre deg om han er typen til å prøve noe nytt: Setter han pris på stylinghjelp, og er han selvsikker nok i klesveien til å ta en utfordring? Da er det selvsagt greit å gi ham den jakka du tror han kommer til å kle godt.

Kjærlighet og omsorg i et klesplagg

Å kjøpe klær til noen du elsker er en måte å vise omsorg på. Det kan si noe om hva du føler. Det er en måte å vise at dere hører sammen på. At dere kjenner hverandre. At det forholdet dere har er helt spesielt.

Klær har selvfølgelig en praktisk funksjon, utfordringen ligger i å finne den symbolske verdien. Det som gir gaven det lille ekstra. De varme sokkene du kjøper til far fordi du vil at han alltid skal være varm på føttene. Fotballgenseren du kjøper til lillebror for å gratulere ham med at favorittlaget hans vant FA-cupen. Skjorta av økologisk bomull, produsert av et firma som er opptatt av etisk handel, som du vet er den perfekte fødselsdagsgaven til din politisk engasjerte bestevenn. Fortell kjæresten din hvor deilig du synes han er i de nye jeansene du har kjøpte til ham. Hvor godt han kler fargen på den nye genseren.

På samme måte som kvinner, liker menn også å bli tatt vare på, og gi dem klær med mening er en vakker måte å gjøre det på. Å vise menneskene rundt deg at de er elsket og satt pris på, er en ganske sikker oppskrift på lykke.

Men det skader heller ikke å gjøre litt forarbeid, gjør det vel? Det var det jeg tenkte:

– Finn ut hvilke herreklær som er mest populære.

– Spør: Trenger han noe? Hvis svaret er ja, grav etter detaljer; skal t-skjorta være oversized, ha v-hals, ha print?

Har han plagg han trives spesielt godt i?

Fins det filmkarakterer, sportsutøvere, kamerater eller andre som han syns har en kul stil?

– Gjør selve kleskjøpet til en del av bursdagsgaven: Inviter ham med på shopping. Hvis han ikke trives i klesbutikker, inviter på popcorn og nettbutikksurfing på sofaen, isteden.

Kanskje blir det ikke så vanskelig med den bursdagsgaven i år?