Kvinner på mannsdominerte arenaer

Det er mange eksempler på kvinner som har gjort det godt på mannsdominerte områder, for eksempel innen politikken, i poker, innen IT og på en rekke andre felt. Nedenfor skal vi presentere noen kvinner som har gjort det godt på arenaer som vanligvis blir, eller har blitt, dominert av menn.


På den politiske arenaen har vi hatt mange dyktige kvinner i Norge, og det samme gjelder i utlandet. Vi har hatt flere kvinnelige statsministere – for eksempel hele Norges mor, Gro Harlem Brundtland, som faktisk var statsminister i hele tre perioder på 1980- og 90-tallet. Hun har også vært pådriver for den såkalte Brundtlandkommisjonen, hvis egentlige navn er Verdenskommisjonen for miljø og utvikling. Etter statsministerperioden var hun leder for Verdens helseorganisasjon i perioden 1998 til 2003. Hun har altså hatt en lang karriere i toppen i noen av de største organisasjonene og i regjeringen i Norge, og hun startet sin politiske karriere allerede i 1974, da hun ble miljøvernminister i en fireårsperiode. Gro Harlem Brundtland har satt politiske spor både nasjonalt og internasjonalt, og blir husket som en sterk kvinne med stor påvirkningskraft.

England har også hatt flere store kvinnelige personligheter på mannsdominerte områder. For det første kan vi nevne dronning Elizabeth, som har holdt det engelske kongehuset i tømmene i mange år. Statsminister Margareth Thatcher satte også sterke spor i den engelske politikken, og var kjent som en kvinne med bein i nesa som leder for det konservative politiske miljøet. Prinsesse Diana har også gått inn i historiebøkene som en kvinne som turte å stå opp for sine meninger i et svært så konservativt og mannsdominert miljø, og hun vant alles hjerter i perioden etter at hun giftet seg med Prins Charles og frem til sin død.

elisabeth_hille_mon9_d1b

Bild fra PokerStars

Elisabeth Hille er en av de norske kvinnene som har gjort det særdeles godt i et miljø som vanligvis har menn i toppen. Pokerspilleren gjorde den beste innsatsen av en kvinnelig pokerspiller noensinne i 2012, da hun ble nummer 11 i WSOP Main Event. Selv om hun tapte finalebordplassen rett ved målstreken, gikk hun likevel seirende ut av turneringen med en plassering ingen norsk kvinne har gjort før henne i denne typen turneringer. Og premiepotten på 3,6 millioner kan vel ikke sies å være noe nederlag, det heller. Det er mulig å teste ut spillene som spilles i turneringen gratis dersom det høres fristendeut.

Inger Vagle og Ellen Møller er to kvinner som har fått honnør for sine utradisjonelle valg i Norge. Inger Vagle er utdannet elektroinstallatør, mens Ellen Møller er utdannet bilmekaniker. Videreutdanning innen yrkesfaglig lærerutdanning og innen forskning har ført begge disse kvinnene inn i yrkesfaglig utdanning, der de har hatt fokus på å få flere jenter inn i yrkesfagene. De mottok LOs likestillingspris for sitt arbeid og innsats, en pris som også Gro Harlem Brundtland har mottatt før dem.

Over grensen til Sverige finner vi en annen kvinnelig toppleder. Sammen med sin mann, Claes Wellton Person, bygde Helen Wellton opp databedriften Lap Power, som hadde stor suksess i mange år. Helen Wellton kom også i medienes søkelys etter åpenhjertige historier i diskusjonsprogrammer på svensk TV og i sin biografi om den svenske kongens invitasjoner til yngre kvinner. Helen var en sterk kvinne som turte å stå frem med sine meninger mot den mest beskyttede av alle institusjoner, nemlig kongehuset. Hun har både mottatt hyllest og kritikk for sin åpenhet.

Det er altså ingen tvil om at vi kvinner kan gå i menns fotspor, og gjøre det vel så godt. Det handler ofte om muligheter og fokus. Dersom man har fokus, vil man kunne nå opp til toppen på de fleste områder. Og akkurat det gjelder for både menn som kvinner.